Nol's motor

Beide motoren zijn van het merk BMW. Beide komen uit de wereldberoemde G/S Reeks. G/S staat voor Gelande / Strasse, wat betekend dat zij ook ( beperkt) geschikt zijn om buiten de geasfalteerde wegen te rijden. De jongste van de 2 motoren is die van Nol. Hij rijdt op een BMW R 1150 G/S Adventure uit 2005. Dit is het een 1150 uit het laatste jaar dat zij werden geproduceerd en werden vervangen door de 1200 G/S. Het betreft een jubileum uitgave ter ere van 25 jaar G/S en is in het wit geleverd. Het vermogen bedraagt 85 pk met een koppel van 98nm / 5250 rpm. De inhoud is 1130 cc uit een met 2 bougies per cilinder boxerblok. Het leeggewicht is 265 kg. Max. toelaatbaar gewicht bedraagt 450 kg. Theoretische reikwijdte bedraagt 580 km uit een stalen 30 liter tank. De motor heeft momenteel 80.000 km gereden en wordt liefdevol onderhouden door Joost Motoren uit Utrecht.


BMW R 1150 G/S Adventure.


De Adventure is ten opzichte van de standaard 1150 uitgerust met een aantal extra's vanaf de fabriek. Zo is er een langere veerweg van 20mm voor en een zwaardere veer achter. De tank is vergroot van 22 naar 30 liter. De zitbank bestaat uit 1 stuk en is er vanaf de fabriek een aluminium kofferset mee te leveren. De gezamenlijke inhoud hiervan bedraagt 105 liter! De motor is tevens door het aanbrengen van een chip geschikt om brandstof van 91 ROZ te tanken. Ook is de motor voorzien van een uitschakelbaar ABS en een versnellingsbak met een "korte" 1e versnelling. Nol is de tweede eigenaar van deze motor.

Aanpassingen:
Om de tocht zo succesvol als mogelijk te volbrengen hebben we een aantal onderdelen en accessoires vervangen en toegevoegd. Uitgangspunt was wel zo dicht mogelijk bij het origineel te blijven. Voor de aanpassingen van de 1150 hebben Wij gekozen voor de firma Wunderlich uit Duitsland. Deze firma heeft veel kennis van de G/S en zeer betrokken personeel. Uiteindelijk is Wunderlich een van de hoofdsponsoren geworden van het project. Hier volgt de lijst van aanpassingen van de R 1150 G/S van Nol.

Motor:
- Zwaardere Koppelingsplaat. ( Wunderlich / Lucas)
- Blue Long Life perfomance Air Filter. ( Wunderlich)
- Odyssey PC680 Power pack accu. 280 amp. 680 amp piek start vermogen!
- Sport uitlaat zonder katalysator. Dit i.v.m. brandstof in Afrika. ( BMW)

Frame:
- Voorvering vervangen met Wilbers type 630 strong.
- Achtervering vervangen met Wilbers type 640 Superstrong.
- Vergrote Zijstandaardvoet van Wunderlich.
- Pivotpegs beweegbare voetsteunen. ( Wunderlich)
- Low Ergo Seat. ( Wunderlich)
- Ergo - Screen. Verstelbare brede ruit. ( Wunderlich)
- Stuurverhoging 35mm. ( Wunderlich)
- Cruisecontrol. ( Wunderlich)
- Middenbok beschermplaat. ( Wunderlich)
- Stuuruitslag stop. ( Wunderlich)

Overige aanpassingen:
- Microflooter breedstralers. (Wunderlich)
- Xenon verlichting. ( Joost Motoren)
- Tank tas GS & Stuurtasje . ( Wunderlich)